Ajankohtaista, Alppihiihto, Hiihtokeskukset, Laskettelu, Lumimatkat, Majoitus, Yleinen

Laskumatkaunelmat kalenteriin

Julkaistu: 07.4.2015

...ja todeksi!

 

UNELMAKOHTEET PAPERILLE JA SUUNNITTELU KÄYNTIIN

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Nyt on siis tarkoitus suunnitella ja sijoittaa kalenteriin seuraavien kahden kauden laskumatkat ja ajankohdat meidän tiimille! Eli kaudet 2015/2016 sekä 2016/2017.

Tunnustan heti alkuun, että minulla on nälkä todellakin kasvanut syödessä, eli tässä tapauksessa laskiessa, ja nyt mieli halajaa jo todella palavasti Suomen ulkopuolelle erilaisiin rinteisiin ja ehkä helpoimmille offareillekin (täältä löytyy minun taidollinen lähtötilanteeni vain muutamien vuosien takaa).

Olemme jo useana vuonna puhuneet mieheni kanssa Alpeilla piipahtamisesta mutta rehellisesti täytyy sanoa, että vasta nyt uskon oman laskutaitoni olevan sillä tasolla, että Alppien tarjonnasta on mahdollista ottaa haltuun jokin kiinnostava kohde. Toisena tosiasiana tunnustan, että olen todella kilpailuhenkinen (ja haastehakuinen) ja sen takia olen tehnyt myös kauaskantoisempia suunnitelmia lähitulevaisuuteen. Asiaa voisi ehkä kuvata kertomalla, että suunnitelmani vievät toteutuessaan meidät ”Alpeille ja niiden yli”

 

SUUNNITELLUT PÄÄKOHTEET OVAT NÄIN OLLEN SEURAAVAT:

Alpit, Itävalta – kaudella 2015/2016

Whistler-Blackcomb, Kanada – kaudella 2016/2017

Jäinen ränni auringonlaskussa, Alpit.

 

LÄHTÖKOHDAT PIDEMMÄLLE REISSAAMISEEN

Oma laskutaitoni on siis pikku hiljaa lisääntynyt mutta sen lisäksi jatkossa pidemmälle suuntaantuvat reissumme mahdollistavat myös:

  1. Jälkikasvumme jatkuvasti lisääntynyt laskutaito. Kehitys tuolla sektorilla on todellakin aivan eri levelillä kuin omani, ja jopa mieheni Petri joutuu jo tänä päivänä myöntämään tyttärensä paremmikseen. Minuakin hän toki joutuu jo rinteissä vähän olkapäänsä yli varovasti vilkuilemaan, etten vain huomaamatta laskisi hänestä ohi! 🙂
  2. Jälkikasvumme ikä. Vanhempi tyttäremme täyttää tänä vuonna 18 vuotta ja nuorempikin jo 14 vuotta. Käytännössä olemme huomanneet, ettei vanhempi tyttäremme enää ole niin innokas seuraamaan meitä kaikille laskureissuille ja kohta voimme virallisesti ikänsäkin puolesta jättää hänet kotiin tarvittaessa. 😉
  3. Päivitetyt välineet. Olemme lisääntyneen laskuinnostuksen myötä jatkuvasti päivittäneet varustustamme (mm. itse kunkin tyyliin ja taitotasoon sopivien suksien, monojen jne. suhteen).

Whistler-Blackcomb Peak 2 Peak Gondola, Kanada.

 

SOPIVAN ALPPIKOHTEEN VALINTA KAUDELLE 2015/16

Siinäpä sitten varsinainen pähkinä purtavaksi, eli minne mennä ensimmäisellä Alppireissulla?

Olemme päätyneet Itävaltaan. Itävalta tuntuu kuvausten perusteella rennommalta kuin Sveitsi tai Ranska tai Italia. Sveitsin korkeampi hintataso ei houkuta, eikä ranskalaisten hiukan nurinkurinen suhtautuminen ranskan kieltä taitamattomiin. Italia taas vaikuttaa hiukan liian villiltä kortilta vielä kokemattomille alppikävijöille.

Siispä Itävaltaan, mutta minne siellä?

Olemme käyneet läpi STS Alppimatkojen, YouTravel:n ja Elämysmatkojen esitteet ja nettisaitit + Itävallan hiihtokohteiden omia nettisivuja. Selailleet lukuisan määrän erilaisia kohdekuvauksia, kuunnelleet tuttujen ja tuntemattomien kertomuksia ja vertailleet. Koko hommahan on tietysti varsin mielekästä, saahan siinä olla jatkuvasti kosketuksissa lempiharrastukseensa mutta silti haku alkaa toisinaan tuntua jopa työläältä. Välillä ajattelen, että mitä väliä – mennään vaan jonnekin – kyllä sieltä laskumaastoa löytyy varmasti. Täytyy myös muistuttaa itselleen, että viikko on rajallinen aika tutustua valtavan kokoisilta vaikuttaviin laskumaastoihin.

Itävalta, Alpit.

Eniten itseäni kiinnostaa Itävallan korkeimmalla sijaitseva hiihtokeskus Obergurgl. Kukaan tuttavistamme ei ole täällä käynyt, joten olen toistaiseksi luottanut kohteesta kertoviin esittelyihin. Obergurgl:ssä kerrotaan olevan kattava rinnesysteemi, jossa ei paljoa tarvitse jonotella. Pääroolissa  tässä kohteessa on laskettelu hyvin hoidetuilla rinteillä vaikka myös iltaelämää on tarjolla. Itse haluan nimenomaan keskittyä lasketteluun eikä huvielämään, joten tämä kuullostaa sopivalta. Luonnollisesti hyvää ruokaa ja juomaa on oltava tarjolla runsain mitoin mutta tiedän oman kuntoni jo olevan sen verran rajallinen, että jos päivän laskujen jälkeen pitäisi vielä jatkaa pöydillä tanssien pitkälle yöhön – veisi väsy naisen jo alkuviikosta 😉

Kiinnostavilta vaikuttavat myös Saalbach, Schladming, Sölden ja Lech… niin ja Söll.

Saalbachissa sitten taas riittäisi after ski-houkutuksia oikein olan takaa mutta kohteessa olisi tarjolla myös moderni hissisysteemi sekä urheilullisia ja vauhdikkaita rinteitä. Ajankohdallisesti Saalbachin kerrotaan olevan parhaimmillaan sydäntalvella.

Schladmingissa pääsee suoraan kylän keskustasta kabiinilla rinteisiin (tästä iso plussa). Laskettavaa löytyy erityisesti harrastajatasoisille (ei aloittelijoille). After Ski painottuu rauhalliseen. Schladming-Dachsteinn kuuluu ns. Ski Amadé-alueeseen yhdessä Hochkönigin, Gasteinin, Grossarltalin ja Salzburger Sportsweltin kanssa.

Sölden on laaja, useammasta pienemmästä alueesta hisseillä yhdistyvä kokonaisuus Ötztalin laaksossa, kuten myös Obergurgl. Sölden tunnetaan myös yhtenä Itävallan vilkkaimmista After Ski-paikoista. Lumipeite saapuu tänne aikaisin ja myös maailmacup käynnistetään joka vuosi Söldenistä. Majapaikat ovat hissien läheisyydessä (plussaa!). Sölden sopii hyvin kauden aloitukseen.

Lech tunnetaan laadukkaana hiihtoalueena. Ja sijaitseehan se samassa Arlbergin laaksossa kuin kuuluisa St. Anton. Ilmeisesti laatu näkyy silloin tällöin katukuvassa mahdollisesti vilahtelevien julkimoiden lisäksi myös hintatasossa. Toinen miinus hintatason lisäksi tulee siitä, että alueella kerrotaan olevan vielä mittavassa määrin vanhanaikaisia ankkurihissejä.

Söll sijaitsee keskellä Ski Weltin aluetta. Ski Weltiin kuuluu kaikkiaan kahdeksan hiihtokeskusta. Lisäksi iso Kitzbühel on melko lähellä. Kaikkiaan Ski Welt on ilmeisesti Itävallan suurin hissialue, johon on mahdollista ostaa yleislippu ja saada koko alue käyttöönsä. Löytyy lukuisia rinneravintoloita ja yhden hiihtoalueen alkaessa kyllästyttää voi aina vaihtaa toiseen. Hissiyhteydet ovat hyvät kaikkiin keskuksiin. Söllissä on tarjolla myös funikulaarihissi.

 

VALINNASSA PAINAVAT SEIKAT

1. Rinteiden sopivuus = harrastajatasoiselle. Mukana saa olla vaikeampaakin maastoa väriä antamassa.

2. Majoituksen sijainti suhteessa rinteisiin = mielellään heti läheltä jokin hissiyhteys.

3. Hissisysteemi = mielellään moderni ja mahdollisimman vähän jonoja

4. Ravintolatarjonta = mielellään paljon ja laidasta laitaan

5. Lumivarmuus versus matkan ajankohta = tammikuussa / maaliskuussa.

 

KERTOKAA TE, JOTKA TIEDÄTTE HYVIÄ VINKKEJÄ VALINTAAN! ISO KIITOS JO ETUKÄTEEN 🙂

Whistleriin perehdyn sitten tarkemmin kun ensimmäinen Alppikohde on lyöty lukkoon!

Käythän tykkäämässä myös Facebook-sivustamme! Kiitos!

Blackcomb, Kanada.