Ajankohtaista, Laskettelu, Varusteet, Yleinen

Naisten allmountain, twintip sukset

Julkaistu: 03.11.2015

Olen tähän kirjoitukseen lainannut tietolähteeksi Jaakko Järvensivun kirjoittamaa artikkelia, joka löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta http://www.laskettelu.info/. Kiitokset Jaakolle asiantuntevasta oppaasta!

Offarit + rinne + freestyle

Tämän syksyn tehtävänä oli löytää täydelliset kompromissisukset 14-vuotiaalle nuorelle naiselle, lahjakkaalle laskijalle. Suksien olisi taivuttava seuraaviin: offarit + rinne + freestyle. Eli leikkisästi lähes-joka-paikan-höylät olivat haussa.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Sopivien suksivaihtoehtojen löytäminen vaati kunnon perehtymistä. Mielessä ehti jo käydä myös se ajatus, että tuleeko nyt hankittua sukset jotka eivät kompromissitaipumuksensa vuoksi loppujen lopuksi sovi oikein hyvin mihinkään käyttötarkoituksistaan. Nopeasti kävi myös ilmi, että huolimatta viime vuosien nopeasta naisille räätälöityjen suksien valikoiman kasvamisesta, ei kyseisen kaltaisia suksia löydy (ainakaan kotimaasta) aivan pilvin pimein. Syöttämällä Googleen haun ”naisten all mountain sukset” löytyy hyvin alan verkkokauppojen valikoimat ja jokunen artikkelikin, kun taas haulla ”naisten twin tip sukset” ei löydykään juuri mitään. Tämän nettisurffailun perusteella viisastuin kuitenkin jo, että all mountain-kategoriassa kyllä riittää valinnan varaa nimenomaan naisille suunnitelluissa suksissa, huomioiden laskijan taitotaso, laskijan paino, laskutyyli jne. Hintahaarukkaa löytyy myös 🙂

Nyt oli suksien tuleva käyttäjä asettanut kuitenkin tiukat raamit, eli  lisäksi twintipit täytyy olla. Siispä lisää aiheeseen perehtymistä….

Lopusta alkuun

Otetaanpa nyt kuitenkin tähän kirjoitukseen hieman enemmän ROCKERIA, eli käänteisyyttä ja kerrotaan heti alkuun mitkä sukset päädyimme hankkimaan ja vasta sitten millä perusteilla teimme valinnan. Ostimme Völkl Ledge-sukset (mallistoa 2014/15). Loppujen lopuksi tämä suksi valikoitui kolmen finalistin joukkoon ja kun ne sattuivat olemaan saatavana messutarjoushintaan SkiExpoilla, jäivät juuri nämä sukset käteen. Huomionarvoista on, että valitsemamme sukset ovat unisex-sukset, eivät juuri naisille suunnitellut. Samalla suksivalmistajalla eli Völklillä on myös naisille suunniteltu vastaantyyppinen suksi nimellä Yumi. Hintaeroa näiden kahden suksen välille kertyy kuitenkin reilu pari sataa Ledgen eduksi (ilman siteitä).

Suksien valintaan vaikuttavia tekijöitä yleisellä tasolla ovat tietysti seuraavat:

1. Laskijan sukupuoli ja ikä. Suksivalmistajat ovat jo useiden vuosien ajan valmistaneet nimenomaan naisille suunnattuja suksia. Syynä tähän on naisten erilainen kehonrakenne ja mm. erilainen painopiste suksen päällä. Ennen tätä tuotekehitystä, naisten sukset olivat vain ”kevennettyjä” miesten suksia. Aikuisille, lapsille ja junioreille on omat suksensa. Tässä meidän tapauksessa, jo 172-senttiseksi venähtäneelle ja taitotasoltaan lähes expertille nuorelle naiselle (14 v.) on etsittävä sukset aikuisten valikoimista.

2. Taitotaso ja oma laskukokemus. Taitotasot jaotellaan yleensä aloittelija-, harrastaja- ja experttitasoihin. Aloittelijalla on vielä haastetta käännösten tekemisessä, kun taas harrastajatasoinen selvittää sujuvasti eritasoisia rinteitä mutta esim. mustat rinteet, offarit tai kumpareikot ovat vielä usein haastavia. Expertti sen sijaan selvittää minkä tahansa rinteen tai offarin sujuvasti taikka on erityisen taitava esimerkiksi parkissa tai paipissa.

3. Laskutottumukset / laskumaasto. Sillä laskeeko pääsääntöisesti hoidetuissa rinteissä vai takamaastossa on suuri merkitys suksen valintaan. Rinteisiin valitaan yleensä carving-suksi, jonka sivuleikkaus mahdollistaa sujuvat ja tiukatkin käännökset kovalla rinteellä. Offareille ja takamaastoon löytyy omat vapaalaskusuksensa ja parkkilaskuihin freestylesukset. Lisäksi on olemassa näiden erilaisiin yhdistelmiin soveltuvia suksia (all mountain) kuten rinne + offari tai backcountry + freestyle. Meidän casessä nyt etsitään enemmän ja vähemmän näiden kaikkien yhdistelmää. Mahtaakohan löytyä kaikessa toimivaa suksea?

All mountainit 

Oikea suksi tarpeeseemme löytyy mitä todennäköisimmin all mountain-suksista. All mountain suksissa on tyypillisimmin sivuleikkausta sen verran, että rinteessä kurvailu onnistuu mutta niissä on myös tarvittavaa leveyttä pehmeässä lumessa, rinteen vieressä (offarilla) piipahteluun. Mitkään varsinaiset puuterisukset ne eivät kuitenkaan automaattisesti ole. All mountain sukset on tarkoitettu nimensä mukaisesti ns. yleissuksiksi mutta niiden kirjo on hyvin laaja ja oikean, omaan käyttöön sopivan ostovalinnan tekeminen edellyttää kyllä jonkin verran paneutumista aiheeseen. Meidän kannaltamme helpottavaa on se, että all mountain suksia löytyy myös twintipeillä, eli ns. tuplakärjillä. Tuplakärjet mahdollistavat temppujen tekemisen ja takaperinlaskemisen.

All mountain-sukset voivat olla alle 90 mm leveällä vyötäröllä (<75 – 90 mm) tai yli 90 mm leveällä vyötäröllä. Yleisesti ottaen kapeammat soveltuvat paremmin kovaan rinteeseen ja leveät puuterille. Viime vuosina suksien leveydet ovat kuitenkin kasvaneet ja tänä päivänä myös 90 mm leveät sukset voivat toimia mainiosti hoidetulla rinteellä ja offarilla, kun ne vielä 90-luvulla kuuluivat ehdottomasti vain puuterilaskuun. Leveämmät 90 – 100 mm leveät all mountainit toimivat vielä hyvin kovassakin rinteessä, etenkin kovemmissa vauhdeissa (Pohjois-Suomen ja Alppien olosuhteissa) mutta ainakin yli 110 mm leveät toimivat jo paremmin puuterissa. Näitä jälkimmäisiä kutsutaan ns. läskeiksi.

Hiukan suksijargonia

Yllä mainituilla perusteilla päätimme hankkia all mountainit, 80 – 90 mm leveänä, eli juuri ne ”jokapaikanhöylät”, joissa on twintipit. Mutta vielä on otettava huomioon pari muutakin asiaa, nimittäin jäykkyys, jalkavuus, kääntösäde ja profiili (siis suksen profiili 🙂 ). Ai niin ja Taper?!?

A. Kääntösäde. Ilmoitetaan metreinä ja asettuu kaikki suksityypit huomioiden välille 12 – > 30 m. Pienemmän kääntösäteen sukset 12 – 16 m soveltuvat tiukkoihin käännöksiin ja laskemiseen erityisesti Eteläisen-Suomen rinteissä. Vauhdikkaampaan laskuun esim. Lapissa ja Alpeilla soveltuu suksi, jonka kääntösäde asettuu välille 17 – 27 m. Tyttäremme nauttii kikkailusta metsäreiteillä ja miksei puuterillakin silloin kun hän ei viiletä vinhaa vauhtia rinteessä, joten päädyimme kääntösäteeltään 18 – 20 m sukseen.

B. Profiili. Saadaan mittaamalla suksen leveys kolmesta kohdasta (suksen päältä katsottuna), kannasta, kärjestä ja vyötäröltä. Suksen profiilitiedot ilmoitetaan yleensä suksessa painettuna siteen sijoituskohdan paikkeille kauttaviivalla erotettuna. Meidän valitsemamme suksen kohdalla kyseiset tiedot ovat 112/85/112. Noista vyötärön leveyden vaikutuksista suksen käyttötarkoitukseen ja ominaisuuksiin olikin jo puhetta. Kärki vaikuttaa suksen kääntyvyyteen käännöksen alussa. Leveämpi kärki tekee suksesta helpommin kantavan lumessa (all mountain) ja nopeammin kääntyvän (carving-suksi). Kannan leveys vaikuttaa suksen kääntyvyyteen käännöksen loppuvaiheessa. Leveämpi kanta on parempi ns. leikkaavaan käännökseen kun taas kapeammalla kannalla on helpompi luisutella käännöksessä.

C. Jalkavuus. Jalkavuus (Camber) ja käänteinen jalkavuus (Rocker), kertovat suksen rakenteesta. Perinteisesti laskettelusuksen rakenne on sellainen, että kun suksen asettaa pohjalleen lattialle, koskettavat sen kanta ja kärki lattiaan mutta keskiosa jää lattiasta irti. Tällaisen rakenteen ansiosta suksen kantti puree paremmin kovaan rinteeseen. Käänteinen jalkavuus eli Rocker ilmenee parhaiten tarkastelemalla puhdasveristä Rocker-suksea, jonka voi ajatella muistuttavan melkolailla keinutuolinjalasta. Tämäntyyppinen suksi soveltuu ainoastaan pehmeässä lumessa laskemiseen. Kovassa rinteessä se kääntymisen sijaan vain luisuisi. Viime aikoina suosituimmaksi malliksi suksivalmistajien keskuudessa on noussut suksimalli, jossa suksen keskellä on perinteinen jalkavuus (Camber) ja sekä suksen kärjessä että kannassa käänteinen jalkavuus (Rocker). Tällaiseen sukseen mekin päädyimme. Tällä yhdistelmällä ja sopivalla sivuleikkauksella saadaan aikaan suksi, jolla voi tehdä leikkaavia käännöksiä kovalla lumella ja silti nauttia Rocker –suksen leikkisyydestä syvässä lumessa.

D. Jäykkyys. Suksen pituussuuntainen jäykkyys kertoo kuinka paljon suksi taipuu pituussuunnassa, kun taas kiertojäykkyys kertoo sen, kuinka paljon suksi taipuu sivuttaissuunnassa. Perusperiaate on, että hyvälle laskijalle jäykemmät sukset. Toinen perusperiaate on, että jäykemmät sukset purevat paremmin kovalla alustalla ja kestävät paremmin vauhtia. Puuterilla laskemiseen saattaa taas soveltua hiukan pehmeämpi suksi vaikka laskija olisikin expertti. Ylipäätään ei kannata liioitella hankkimalla itselleen liian jäykkiä suksia, jotka vaativat laskijaltaan paitsi hyvää taitotasoa myös kovaa lihaskuntoa. Ettei mene turhaan maku koko laskemisesta, hankalalta tuntuvien suksien vuoksi.

E. Taper. Taper on suksen kannan ja kärjen leveyden ero. Erityisesti tämä ominaisuus on olellinen twintip-suksia hankittaessa. Jos suksilla on tarkoitus laskea melko paljon myös takaperin, on tarkoituksenmukaisinta hankkia sukset, joissa on symmetrinen Taper (kanta ja kärki ovat yhtä leveät). Twintip-suksien joukosta löytyy ns. Directional-suksia (normaali Taper), joissa kärki on hieman kantaa leveämpi. Directional tarkoittaa näiden suksien kohdalla, että vaikka suksissa on twintip-rakenne, joka mahdollistaa väärinpäin laskemisen, on sukset kuitenkin tehty toimimaan pääasiallisesti vain yhteen laskusuuntaan. Bidirectional Taperissa, kärki on yhä hiukan kantaa leveämpi mutta suksi mahdollistaa jo paremman tuntuman väärinpäin laskemiseen (switch). Meidän valitsemassamme suksessa on Symmetrical Taper, jonka ansiosta laskeminen niin etu- kuin takaperinkin on yhtä helppoa.

Sitten vielä maalaisjärkeen meneviä, tärkeitä pointteja

I. Laskettelusuksen pituus. Modernit carving-sukset valitaan yleensä n. 5-10 cm laskijan pituutta lyhyemmät. Lapsilla vieläkin lyhyemmät. Kun valitaan all mountain, puuteri- tai freestyle-suksia vaikuttaa suksen pituuden valintaan enemmän laskijan omat tottumukset ja suksen käyttötarkoitus. Kokeneet laskijat valitsevat usein itsensä pituiset tai jopa hiukan itseään pidemmät sukset. Me valitsimme 171 cm pitkät sukset ja laskijamme on itse 172 cm pitkä. Twintip-suksien kohdalla puoltaa hiukan pidempien suksien valintaa laskijan hyvän taitotason lisäksi myös se seikka, että tuplakärki lyhentää sitä osaa suksesta, joka on käännöksessä kiinni lumessa.

II. Suksen ydinrakenne. Valitsemamme sukset ovat puuydinsukset (Wood core). Suksi on kestävämpi ja kestää laskemista ja hyppyjä pidempään, säilyttäen ominaisuutensa. Muut rakennevaihtoehdot ovat vaahtoydin (Foam core), joka on paitsi kevyempi myös edullisempi kuin puuydinsuksi mutta ei valitettavasti yhtä kestävä. Lisäksi suksi voi olla hybridirakenteinen, jolloin siinä on ns. komposiittirakenne, eli yhdistelmä puuta ja vaahtoa.

III. Suksen rakenne. Eli miten suksen pohja-, ydin- ja pintamateriaalit on liitetty toisiinsa. Torsion Box-rakenteessa suksen ydin kääritään lasi- tai hiilikuituun ja liimataan. Rakenne tekee suksesta kiertojäykän. Sandwich-laminaattirakenne, eri materiaalikerrokset ladotaan kerroksittain ytimen ylä- ja alapuolelle kerrosvoilepärakenteella, painetaan yhteen ja liimataan. On myös Cap-rakenteisia suksia mutta niiden hienouksista, kuten myös suksien pohjamateriaaleista voi lukea paremmin jo aiemmin mainitsemastani Jaakko Järvensivun artikkelista http://www.laskettelu.info/.

Loppukaneetti

Juuri nyt sukset ovat siteiden asennuksessa ja huollossa Pyörätaikureilla Tampereella. Sukset saavat ensikasteensa Levillä tulevana viikonloppuna Talven Avajaisissa, jos lumitilanne sallii. TOIVOTTAVASTI PÄÄSEMME LASKEMAAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 🙂