Alppihiihto, Laskettelu, Varusteet, Yleinen

Vinkkejä laskettelumonojen hankintaan

Julkaistu: 26.4.2015

Lupasin aiemmin tällä kaudella kertoa uusien laskettelumonojeni hankintaan liittyvistä vaiheista blogissani. Kaivettuani itse tietoa monista eri lähteistä, päätin koota tähän kirjoitukseen mahdollisimman kattavan tietopaketin helpottamaan monojen valintaa esimerkiksi ensi syksynä monohankintaan suuntaaville. Keskityn tässä pelkästään hoidetuilla rinteillä laskevien monojen valintaan.

MONOJEN ROOLI LASKETTELUSSA

On tärkeämpi kuin suksien.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Kyllä. Hyvätkään sukset eivät auta, jos monot ovat epäsopivat. Monot välittävät laskijan ”käskyt” sukselle, ei päinvastoin. Panosta siis ensisijaisesti monoihin ja vasta seuraavaksi suksiin. Jos olet hankkimassa koko pakettia kerralla (monot + sukset + sauvat + kypärä  + lasit jne.) muista budjetoida riittävästi monoihin. Parempia ja hinnakkaampia laskulaseja ehtii hankkia myöhemminkin.

Haastateltuani muutamaa maahantuonnissakin mukana ollutta urheiluvälinekauppiasta, sain kuulla että valitettavasti suomalaiset useimmiten vieläkin panostavat suksiin lähes kaikki rahansa ja monot ostetaan sitten halvimmasta päästä. Ei hyvä, koska silloin mennään se kuuluisa takamus edellä puuhun! Välinehankintoja kannattaa jaksottaa – osta monot tänä vuonna ja uudet sukset vaikka vasta ensi vuonna.

Jo viisikin vuotta vanhat monot alkavat olla vanhanaikaisia, niin huimaa on kehitys myös monoissa. Tänä päivänä myytävissä monoissa on panostettu etukallistukseen ja -joustoon sekä tasapainoiseen laskuasentoon. Monot on suunniteltu siten, että niillä saadaan parhaalla mahdollisella tavalla hyödynnettyä leikkaavien suksien ominaisuudet.

MONOJEN HANKINTA

Varaa monojen hankintaan riittävästi aikaa. Käy sovittamassa monoja asiantuntevassa urheiluvarustekaupassa ehkä useampaankin kertaan. Kokeile useita eri merkkejä. Useiden monoparien sovittaminen on varsin hikinen urakka ja siinä kuluu väkisinkin aikaa (helposti ainakin n. 1 – 1 1/2 tuntia). Mene siis kauppaan ajan kanssa.

Jo ennen ensimmäistä sovituskertaa voit mitata kotona jalkateräsi koon. Mittaa sekä jalkaterän pituus että leveys (lestin leveys). Leveysmitta otetaan jalkaterän leveimmältä kohdalta, eli päkiän kohdalta. Tarkimmat mitat saat, kun seisot hartian levyisessä asennossa paperin päällä (yksi A4:n kummankin jalan alle) ja avustajasi piirtää paperille tarkan kuvan jalastasi. Sitten vain mittaamaan jalkaterän pituus ja leveys kuvasta. Jalkaterän pituuden perusteella osaat sovittaa heti oikeaa kokoa (esim. jos jalkaterän pituus on 245 mm, todennäköisesti sopiva mono on kokoa 24,5). Leveyden tietäminen puolestaan auttaa jo heti sovituksen alussa rajaamaan monovaihtoehtoja. Useimpien Suomessa myytävien laskettelumonojen lestin leveys on valmistajasta riippuen välillä 98 – 108 mm.

En suosittele monojen ostamista nettikaupasta tai käytettyinä esim. Torista, koska näin hankittuna et yleensä pääse sovittamaan monoja. Ensimmäisiä laskujaan laskevalle ja vasta ensituntumaa lajiin hakevalle aloittelijalle käytetyt, hyväkuntoiset monot ovat varmasti hyvä vaihtoehto. On turha panostaa välineisiin paljon rahaa, kun ei vielä tiedä jaksaako laji kiinnostaa pidemmällä tähtäimellä. Käytettyjä monoja hankittaessa on kuitenkin oltava yhtä tarkkana oikein koon, sopivan jäykkyyden ja oman taitotason suhteen kuin uusienkin kohdalla. Pahimmillaan kun voi käydä niin, että varsin mainio harrastus jää sikseen, sopimattomista välineistä johtuvien huonojen kokemusten takia. (VINKKI: Esimerkiksi SkiExpo-messuilla on käytettyjen lasketteluvälineiden tori, jossa pääset sovittamaan ja valitsemaan parhaat päältä ja mikä parasta paikalla on laskuvälineisiin perehtyneitä myyjiä avustamassa).

Erinomaisen turvallinen valinta lasketteluharrastuksen alkumetreillä on vuokrata välineet suksivuokraamosta. Vuokraamojen henkilökunta osaa valita antamiesi tietojen pohjalta sinulle sopivat monot ja sukset. Muistathan sitten olla rehellinen mm. taitotasosi ja painosi suhteen, kun niitä vuokraamossa tiedustellaan!

OIKEAN KOKOINEN MONO

Laskettelumonojen koot ilmoitetaan ns. Mondo-kokoina. Mondo-koko on yhtä kuin monon sisäkengän pituus. Yleensä oikea aikuisen monon koko on täsmälleen jalkaterän pituus, yhtään ylimääräistä tilaa ei kannata varata. Monon sisäkenkä antaa kuitenkin käytössä periksi ja jo alkuunsa liian isoina ostetut monot muuttuvat äkkiä epämukavan väljiksi. Huomioi kuitenkin että monoissa, aivan kuten muissakin kengissä, koot voivat vähän vaihdella eri valmistajien kesken. Sovittaessasi, laita monot jalkaan ja soljet kiinni (ei liian tiukalle, kiristysvaraa pitää jäädä solkiin) ja seiso jalat laskuleveydellä toisistaan, niin että paino jakautuu tasaisesti koko jalkaterälle, polvet hiukan koukussa kuten laskiessakin. Kantapää ei saa päästä nousemaan monossa ja varpaat ikäänkuin ”haistelevat” monon kärkeä mutta eivät osu kärkeen. Suorana seistessä varpaat saavat koskea kärkeen mutta eivät kipristyä. Käytä sovituksessa ehdottomasti pitkävartisia laskettelusukkia. Kävele myös monot jalassa jonkin verran, vaikka et nyt olekaan kävelykenkiä hankkimassa. Pidä monoja jalassasi mielellään ainakin noin vartin verran, jotta ehdit kunnolla havainnoida miltä ne tuntuvat.

Kasvaville lapsille voi kasvunvaraa jättää jonkin verran mutta tässäkään ei kannata liioitella. Laskemaan opettelevan lapsen on erittäin tärkeää saada laskea sopivilla ja mukavalta tuntuvilla välineillä. VINKKI: Mieti olisiko tuttavapiirissäsi perheitä, joiden kanssa voisitte tehdä vaikka vaihtokauppaa sopivista lasketteluvälineistä. Usein alle kymmenvuotiaiden kohdalla (jotka harrastavat lajia lähinnä kerran vuodessa perheen yhteisellä hiihtolomalla) on monotkin vielä lähes uuden veroisia, vaikka olisivat olleet jo parillakin käyttäjällä.

MONOJEN MUOKKAUS

Jos esimerkiksi nilkkasi on hyvin kapea (kuten allekirjoittaneella) tai jalkapöytäsi päkiän kohdalta erityisen leveä (kuten allekirjoittaneella vaivaisenluiden takia) voi olla, että ainoa tapa hankkia juuri omaan jalkaan sopivat monot, on ostaa muokattavat monot. Lähes kaikkia nykyään myytäviä monoja voidaan jossain määrin muokata mutta varsinaisia ulkokuoren muokkauksia tehdään vain tiettyihin merkkeihin (merkkien omilla laitteilla) tai räätälöidysti ns. monotohtoreilla.

A. Monon sisäkenkä on lähes aina lämpömuokattavissa ja tämän tasoinen muokkaus tapahtuu parhaiten monoa käyttämällä. Käytettäessä sisäkenkä muokkautuu oman jalan mukaiseksi melkein huomaamatta. Useimpia sisäkenkiä voi myös muokata lämmittämällä hiustenkuivaajalla mutta kannattaa varmistaa myyjältä kestääkö sisäkengän materiaali toimenpiteen.

B. Lisäksi monon sisäpuolta voi ”kustomoida” paremmin omaan jalkaan sopivaksi asentamalla sisäkenkään erillisen muokatun pohjallisen. Pohjallisia saa mm. Footbalancelta. Itse kotona uunin lämmössä muokattava malli on nimeltään Quick Fit ja olen itsekin koekäyttäjänä kirjoittanut blogissani kokemuksistani siihen liittyen. Vielä räätälöidympi malli nimenomaan alppihiihtoon Footbalancella on SkiSport Race-nimellä kulkeva pohjallinen, joka muokataan käyttäjänsä jalkaan sopivaksi jälleenmyyjällä.

C. Osassa monoista myös monon ulkokuorta voidaan lämpömuokata. Muokattavissa voi olla vain jalkateräosa tai sekä jalkaterä- että varsiosa. Muokattavuus riippuu paljon monon ulkokuoressa käytetyn muovin ominaisuuksista ja kestävyydestä. Halvimmat monot on yleensä valmistettu myös halvimmasta muovista (olen kuullut alaan vihkiytyneen asiantuntijan käyttävän asiasta puhuttaessa kuvausta ”tehty tavallisesta  ämpärimuovista”). Maalaisjärjellä voisi nopeasti päätellä, että hiukan hintavammissa monoissa myös muokattavuus on viety pidemmälle.

Esimerkiksi Fischer valmistaa monomalleja, jotka ovat muokattavissa käyttäjänsä jalkaan sopiviksi. Fischerillä muokattavat monomallistot kulkevat nimillä Fischer Vacuum Fit ja Fischer Vacuum Comfort Fit. Myös muilla monovalmistajilla on tai on tulossa muokattavia monoja. Jo pitkään esimerkiksi monomerkki Full Tilt on ollut tunnettu monojensa räätälöitävyydestä mm. vaihdettavalla etuläpällä jne.

MONON JÄYKKYYS

Eli flex index. Monon flex index ilmaisee kuinka paljon mono joustaa eteenpäin. Mitä suurempi luku, sitä jäykempi mono. Eri monojen jäykkyyttä voi helposti vertailla laittamalla jalkoihin eri merkkiset monot ja nojaamalla eteenpäin ja havainnoimalla kuinka paljon monot joustavat.

Aloittelijan kannattaa yleensä valita löysempi mono, jotta oppiminen helpottuu. Heti alussa liian jäykkä mono vaikeuttaa käännöksen haltuun ottamista. Toisaalta monot on syytä nopeasti päivittää jäykemmiksi taitotason kasvaessa, sillä taitoihin nähden liian löysä mono heikentää huomattavasti suksen hallintaa ja hidastaa kehittymistä edelleen paremmaksi laskijaksi. Alla suositellut flex index:it taitotason mukaan jaoteltuna.

  • Aloittelija/harrastaja 40 – 70
  • Aktiivilaskija 70 – 90
  • Kokenut/expertti 90 – 110
  • Kisamono 110 – 150
LASKIJAN TAITOTASO
Vähän niin kuin veteen piirretty viivahan tämä on mutta ehkä yleispätevänä jakona voisi pitää seuraavaa:
  • Aloittelija – laskee sujuvasti erittäin helpoilla vihreillä ja helpoilla sinisillä rinteillä.
  • Harrastaja – laskee sujuvasti punaisilla rinteillä.
  • Expertti – laskee sujuvasti mustilla rinteillä ja offareilla.
MONOJEN KÄYTTÖTARKOITUS
Luonnollisesti yksinomaan rinteissä laskeva valitsee monot eri kriteereillä kuin offareilla kiitävä hurjapää. Olen myös ymmärtänyt, että Twin Tip-suksien kanssa olisi hyvä valita hiukan löysempi (flex index) mono. Hyvä on myös huomata, että naisten monojen varsiosa on muotoiltu lyhyemmäksi kuin miesten monoissa, johtuen siitä, että naisilla pohkeen paksuin osa sijaitsee alempana kuin miehillä. Lisäksi voi vielä miettiä sitä, kuinka paljon arvostaa monojen kävelyominaisuutta, eli onko monojen varsi mahdollista erillisellä lukituksella vapauttaa ns. kävelyasentoon.
YHTEENVETOA
Olen kuullut usealta paljon laskeneelta expertiltä, kuinka ovat vuosikausia etsineet sitä oikeaa monoa itselleen ja miten hienoa se sitten on, jos ja kun sellaisen löytää. Eli monovalintaan kannattaa kyllä uhrata hiukan aikaa – niin upea ja paljon antava harrastus kun on kyseessä.

Sirkka-Liisa